Fördelar och nackdelar med ett hemmagym

Att skaffa ett hemmagym att ha hemma är en bra investering för de flesta, men innan du gör detta, bör du ha klart för dig vilka fördelar och nackdelar det egentligen finns med hemmagym.
Därför kommer här en kort förteckning på olika fördelar och nackdelar med ett hemmagym:

Fördelar
+ Du sparar massvis med tid genom att träna hemma istället för att ta dig till ett gym, som kanske ligger en bit bort.

+ I det långa loppet sparar du även pengar, eftersom gymmedlemsskap ofta är betydligt dyrare än att äga träningsredkap själv.

+ Kan göras mer personligt och anpassat för dina speciella behov, så ett hemmagym kan verkligen användas av alla, oavsett ålder, kön och fysisk form.

+ Närheten till träningen ökar ofta motivationen till att träna för många.

+ Du kan välja att satsa på den utrustning som du själv tycker är roligast, och strunta i trista former av träning om du vill det. Utrustningen är numera billigare än någonsin tidigare, då även många nätbutiker börjat sälja träningsutrustning online.


Nackdelar
-Större initial kostnad (som dock betalar sig självt efter ett tag)
-Ett välutrustat hemmagym tar ofta mycket plats, och kräver därför att man inte bor särskilt trångt. Därför bör man alltid mäta utrymmet där man tänkt ställa utrustningen innan man börjar shoppa, för att säkerställa att man verkligen har tillräckligt med plats. Om du inte vill ha maskinerna och utrustningen framme hela tiden bör du även se till så att du har någon form av förvaring för dem.
-Kvaliteten på utrustning för hemmagym varierar stort, det krävs därför att man undersöker all utrustning noga innan köp och vet vad man vill ha för att det ska bli bra.
-Det kan ta tid innan hemmagymmet är komplett, av kostnadsskäl.De flesta väljer nämligen att köpa maskinerna pö om pö för att undvika en jättestor kostnad med en gång. Ett tips för att komma runt detta är dock att köpa delar av utrustningen begagnat.

Du har ingen hjälp av gympersonal eller t.ex. en personlig tränare, vilket gör att många tycker att det är svårt att ha fantasi nog att komma på vad man ska träna, samt att t.ex. sätta ihop ett tillräckligt mångsidigt träningsprogram.

Förslag på vad ett hemmagym kan innehålla:
Vad du ska ha i ditt hemmagym väljer du som sagt helt själv, lämpligast genom att fundera på vilken sorts träning du helst ägnar dig åt och tycker är roligast. Vanlig hemmagym utrustning är dock:

Träningsbänkar, där man kan lägga till de vikter och stänger man vill
Hantlar
Motionscykel
Roddmaskin
Multigymmaskiner
Olika gummiband samt träningsbollar
Det kan även vara en god ide att köpa hem DVD skivor med träningsprogram av olika slag, oavsett om man gillar zumba, aerobics eller yoga, eller något annat.
Du kan dock även besöka försäljare av träningsutrustning för att bekanta dig med deras sortiment närmare för att hitta något som passar. Det är även mycket smidigt att lära sig mer om vilka produkter som finns via olika nätbutikers hemsidor, då nätbutiker som säljer träningsutrustning i regel lägger ut sitt sortiment på nätet.